Çerez Örnek
canlı destek

Ultrasonografi – Doppler Ultrasonografi

Nedir?

Ultrasonografi, yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak vücut içi yapı ve organların görüntülenip, değerlendirilmesini sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. 

Neden Yapılır?

  • Ultrasonografi ile çok çeşitli organ ve vücut yapılarındaki anormal durum ve hastalıklar tanınabilir ya da dışlanabilir. Bunlar arasında şu başlıklar sayılabilir:
    • Üreme organlarının tetkiki
    • Hamilelikte anne karnındaki bebek ve ilgili yapıların incelenmesi
    • Safra kesesi, karaciğer, dalak, pankreas, böbrekler, mesane gibi karın içi organların değerlendirilmesi
    • Her türlü meme hastalığı ve tümörünün incelenmesi
    • Tiroid bezi, tükürük bezleri ve yumuşak dokulara ait anormalliklerin araştırılması
    • Gelişmiş bir ultrasonografi yöntemi olan Doppler ultrasonografi ile vücut içindeki damarların, ayrıca organlara ait damar yapıları ve kan akımın tetkiki.

Riskleri Nelerdir?

Sadece düşük enerjili ses dalgaları kullanılması nedeni ile tıbbi gerekçelerle gerçekleştirilen ultrasonografi ve Doppler ultrasonografi incelemelerinin bilinen ve sağlık açısından anlam taşıyan  bir riski bulunmamaktadır.

Nasıl Hazırlanacaksınız?

Karın içi organların değerlendirilmesinde incelemeye en az 6 saat aç kalmış olarak gidilmesi uygun olur. Bebeklerde bu süre birkaç saate kadar indirilebilir. Açlık süresi boyunca su içilebilir.
Böbrekler, idrar torbası, rahim, kadın yumurtalıkları, prostat incelemeleri için bol su içilerek, randevu saatinde idrar torbanızın dolu olmasını sağlamanız tetkik kalitesi için gereklidir. Çocuklarda idrar torbasının doluluğu sıvı gıda ve su verilerek sağlanmaya çalışılır.
Özel bazı incelemelerde tetkik randevusu verilirken bildirilen hazırlıklara uyulması da önem taşımaktadır.

Çekim Sırasında Ne Hissedebilirsiniz?

  • İnceleme bölgesinin çıplak olması sağlanır. Bunun için boyunda kolyeler, karın ve bacak tetkikleri için ise, bölgedeki giysiler sıyrılır ya da çıkartılır
  • İnceleme yatağında önerilen şekilde uzanan hastanın tetkik bölgesine, ses dalgalarının vücuda giriş çıkışını sağlamak amacıyla özel olarak hazırlanmış, temiz ve su bazlı bir jel sürülür. Bu işlem ıslak ve serin bir his duymanızı sağlayacaktır.
  • İşlem tümüyle ağrısız olup, vücuda ses giriş çıkışını hissetmeniz söz konusu değildir. Islak jelin yanında duyacağınız tek şey, vücudunuza temas eden ve bazen cilde elle bastırılması gereken ultrasonografi probunun baskısıdır.
  • Bazı tetkiklerde incelenen vücut bölgesinin hareketsizliği gerekmektedir. Bu durumda sizden ilgili bölgenizi kıpırdatmamanız ya da kısa bir süreliğine nefesinizi tutmanız istenebilir.
  • Bacak toplardamarları gibi bazı yapıların değerlendirmesi, yere inip, ayakta durmanızı gerektirebilir.
  • Hedef organlara daha fazla yakınlaşıp, daha çok ayrıntıya ulaşmanın hedeflendiği bazı tetkikler, mikropsuz özel kaplamalarla kaplı özel yapıdaki problar ile makat ya da vajen içine girilmesini gerektirebilir. Bu tetkikler hakkında önceden bilgilendirilip, onayınız alınacaktır. Bu tetkiklerin gereği hakkında sizi ilgili tetkike gönderen Doktorunuzla da konuşabilirsiniz.
  • Ultrasonografi ve Doppler ultrasonografi tetkikleri, incelemenin cinsine göre 10 ile 60 dakika arası sürebilmektedir. Sık gerçekleştirilen çoğu ortalama 10-15 dakikada sonlanmaktadır.

İnceleme Sonrası Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Aksi söylenmedikçe işlem sonrası tümü ile normal hayatınıza dönebilirsiniz. Aç iseniz yemek yiyebilir, idrar biriktirmekteyseniz, boşaltabilirsiniz.

İnceleme Sonuçları

Gerçekleştirilen incelemeden elde edilen bilgiler rapor haline getirilecek ve ilgili rapor size belirtilen tarihte teslim edilecektir.


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ